Ehliyet türleri nelerdir ? Kimler hangi ehliyet türlerini alabilmektedir? Bütün bu soruların yanıtı bu yazımızda ele aldık.
Kullanılan araca göre değişkenlik gösteren ehliyet sınıfları aynı zamanda belli bir yaş sınırlarına da sahip. Ehliyet alabilmek için genel olarak yaş sınırı 16 belirlenmiştir, bu yaş sınırı alınmak istenen ehliyetin sınıfa göre değişiklik göstermektedir. Ehliyetsiz araç kullanmak yasadışıdır ve sahip olunan ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç kullanmak yasal değildir. İşte Ehliyet sınıfları nelerdir? A, B, C… sınıfı ehliyet nedir? Sorularının cevabı ve daha fazlası yazımızda sizlerle…
Ehliyet Sınıflarının Başında A1 Ehliyet Gelmekte
A1 sınıfı ehliyeti motosiklet ehliyetlerindedir. A1 sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için en düşük 16 yaşında olunması gerekmektedir. A1 sınıfı ehliyete sahip olduğunuzda M sınıfı ehliyete uygun araçlar kullanılabilmektedir. Güç sınırı 2 tekerlek için 11kv ve 3 tekerlekli için 15kv olarak belirlenmiştir, A1 sınıfı ehliyetine 16 yaşındaysanız başvuruda bulunabilirsiniz.
A2 Sınıfı Ehliyet Şartları ve Yetkileri
A2 sınıfı ehliyeti motosiklet ehliyetlerindedir. A2 sınıfı ehliyet yaş şartı sınırı 18’dir. 18 yaşınızı doldurduktan sonra A2 sınıfı ehliyete başvurabilirsiniz. A2 sınıfı ehliyeti alacaklar, A1 ve M sınıfı ehliyetlerine de uygun araçları kullanma yetkisine sahiptir. A2 ehliyete sahip kişiler güç sınırı 2 tekerlekli motosikletlerde 35kv ve 3 tekerlekli motosikletlerde ise 15kv olarak belirlenen A2 sınıfı ehliyeti almak için gereken şartları sağladığınız takdirde alabilirsiniz.
B Sınıfı Ehliyet Şartları ve Yetkileri
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyettir. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıflarındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir. B sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşını bitirmiş olmanız gerekmektedir. Otomatik vitesli B sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları, manuel olarak araç kullanmaları yasaktır. Bu nedenle alınmak istenilen vites türüne göre B sınıfı ehliyetine başvurulması önemlidir.
C sınıfı ehliyet Şartları ve Yetkileri
C sınıfı ehliyet kamyon ve çekici kullanacakların alması gereken ehliyettir. Bu ehliyet sınıfına başvuru yapabilmek için iki koşulu sağlamanız gerekmektedir. En az B grubu ehliyete sahip olmanız gerekiyor. Eğer B grubu ehliyete sahipseniz 21 yaşını doldurmanız gerekmektedir.
D Sınıfı Ehliyet Şartları ve Yetkileri
D sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyenler ilk başta B sınıfı ehliyetine sahip olması gerekmektedir. B sınıfı ehliyete sahip olmadan D sınıfı ehliyete başvuru yapılamamaktadır. D sınıfı ehliyet için en küçük yaş 24 olmakla birlikte otobüs kullanmak için alınan bir ehliyet sınıfıdır. D sınıfı ehliyeti olan araç sürücüleri, M, B, B1, D1 ve F sınıfına uygun olan tüm araçları kullananabilmektedir.
E Sınıfı Ehliyet Şartları ve Yetkileri
E sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyen sürücü adayları öncelikle C ve D sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Bu iki sınıf ehliyetine sahip olmayan adaylar E sınıfı sürücü belgesine sahip olamazlar. E sınıfı için yaş şartı kullanılmak istenen araca göre değişiklik göstermektedir. Otobüs kullanmak isteyen sürücü adayları için 24 yaşını bitirmek ve kamyon kullanmak isteyen sürücü adayları için 22 yaşını bitirmiş olmak gerekmektedir. E sınıfı ehliyetine sahip olan sürücüler M, B, B1, D1 ve F ehliyetinin kullanma yetkisine sahip olduğu araçları da sürme yetkisine sahiptir. E sınıfı sürücü ehliyetine sahip olan sürücüler, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanma hakkına sahiptirler.
Motor Ehliyeti
Motor ehliyeti alabilmek için en düşük yaş sınırı 16’dır. Motor ehliyeti almak isteyen sürücü adayları kullanacakları motorun gücüne göre motor ehliyetine başvurmak zorundadır. Motosiklet ehliyet sınıfları 5 gruba ayrılmıştır. M, A1, A2, A, B1 sınıfı ehliyetleri kullanılacak motorun hacmine göre değişmektedir.
M sınıfı ehliyete 16 yaşındaki sürücü adayları başvuruda bulunabilmektedir. Geçerlilik süresi 10 sene olan M sınıfı ehliyet için saatte 45 km üstüne çıkılamaz 2, 3 veya 4 tekerlekli modeller için kullanılabilen M sınıfı ehliyet, elektrik motorluyken azami güç çıkışı 4kv’yi geçemez.
2021 Ehliyet Ücretleri Nelerdir?
- A1 sınıfı ehliyet fiyatları: 530TL,
- A2 sınıfı ehliyet fiyatları: 530 TL,
- A sınıfı ehliyet fiyatları: 530 TL,
- B sınıfı ehliyet fiyatları: 1078 TL,
- F Sınıfı ehliyet fiyatları: 530 TL,
- B->D1 Sınıfına Geçiş ehliyet fiyatları: 1626 TL,
- B->D Sınıfına Geçiş ehliyet fiyatları: 1626 TL,
- B->C Sınıfına Geçiş ehliyet fiyatları: 1626 TL,
- C,D->CE Sınıfına Geçiş ehliyet fiyatları: 1626 TL,
- B,C,D->A1 Sınıfına Geçiş ehliyet fiyatları: 530 TL,
- B,C,D->A2 Sınıfına Geçiş ehliyet fiyatları: 530 TL,
- B,C,D->A Sınıfına Geçiş ehliyet fiyatları: 530 TL.
Ehliyet Türleri Nelerdir?
Her sene değişen ehliyet fiyatları 2021 yılı için geçerlidir.
Sizlerde ehliyet sınıfları hakkındaki görüşlerinizi bizimle yorumlar kısmında bizimle paylaşabilrisiniz…
GIPHY App Key not set. Please check settings