Uzun süredir beklenmekte olan ve özellikle Tesla ile teknolojisini ileri taşıyan elektrikli arabalara dair yeni haberler gelmeye devam ediyor. Küresel ısınmanın en büyük nedenlerinden olarak gösterilen egzoz dumanı ve içerdiği karbondioksitten dünyamızı korumanın yegane yolu olarak görülen elektrikli otomobil modelleri geliştirilen yeni teknolojilere de ev sahipliği yapıyor. Model X’in rakibi Jaguar I-Pace’i tanıyalım.
Jaguar I-Pace’in Tasarımının Kimyası Bozulmamış
Türkiye’de de satışa sunulan Jaguar I-Pace, Jaguar marjı altında İngiliz otomotiv şirketi Jaguar Land Rover (JLR) tarafından üretildi. Ian Callum tarafından tasarlanan bu son teknoloji ürünü elektrikli araba, 5 koltuklu bir spor otomobil olarak tasarlandı ve otomobilin konsept versiyonu JLR tarafından 2016 Los Angeles motor şovunda açıklandı. Mart 2017’de Londra’da meraklılarıyla buluşan I-Pace’in seri üretimi Magna Steyr tarafından Graz, Avusturya’da yapıldı.
Elektrikli tahrik teknolojisinin bir bölümü Jaguar I-Tipi elektrikli Formula E yarış otomobili programından aktarıldı ve eş merkezli araç motorları JLR mühendis Dr. Alex Michaelides tarafından geliştirildi.
Beş koltuklu bir spor SUV olarak tanımlanan I-Pace, 350 km mesafe menziline sahip ve otomobilin maliyetinin %40’ını oluşturan, 90kWh güce sahip, LG üretimi bir lityum-iyon pil ile çalışıyor. İki motorla 4X4 çekişe sahip olan I-Pace’in batarya yönetim sistemi JLR imzası taşıyor. Binlerce silindirik hücre yerine 432 torba hücresi barındıran pil 100kW’da şarj edilebilir. 50 kW DC hızlı şarj cihazıyla Jaguar I-Pace elektrikli araba saatte yaklaşık 270km son hız sunuyor. WLTP döngüsünde 480 km menzil sunan Jaguar I-PACE’in bataryası otomobilin ön tekerlek çamurluğunun arka bölümünde yer alıyor ve fişli şarj noktası aracılığıyla şarj oluyor. Fişe taktığınızda Jaguar I-PACE’inizi şarj olmaya bırakabiliyorsunuz ve otomobil tam olarak şarj olduğunda şarj işlemini otomatik olarak durduruyor bu da bataryanın sağlığına olumlu yönde etki ediyor . Şarj sistemi tamamen kendi içinde kapalı bir devre olduğundan otomobili yağmurda ya da karda park halindeyken de şarj etmek oldukça güvenli.
Model X’in Rakibi Jaguar I-Pace
Spor araba özelliklerine sahip bu muhteşem elektrikli SUV 100 kilometre hıza yalnızca 4,5 saniyede ulaşıyor. Oldukça güçlü olan I-Pace’de her bir motor, arabanın toplam gücü olan 395 hp (295 kW) ve toplam 516 lb⋅ft (700 N⋅m) değerinde tork yaratmak için, 197 hp (147 kW) ve 258 lb⋅ft (350 N⋅m) tork sağlıyor. Bagaj hacmi konusunda da şaşırtmayan I-Pace’in arka bagajda sahip olduğu 530 litre hacme ek olarak, 28 litre hacminde bir ön bagaj alanı da bulunuyor.
Jaguar I-PACE menzili ve otomobilin bataryasını koruyabilecek teknolojilerle donatılmış. Mesela kabin ön koşullandırma özelliğiyle Jaguar I-PACE’iniz şarj edilirken otomobilin içini ısıtabiliyor veya soğutabiliyorsunuz. Şarj sırasında, bu ve benzeri fonksiyonlar için kullanılan elektrik bataryadan değil şarj noktasından alınıyor. Ayrıca, Eco Modu enerji tüketimini minimuma indirerek ve sizi daha verimi bir sürüş stiline yönlendiriyor Jaguar I-PACE’in menzilini korumaya yardımcı oluyor. Eco Modu, aynı anda kabin sıcaklığı, hava devir daimi ve otomobile ait bir dizi diğer özellik üzerinde küçük değişiklikler gerçekleştirebiliyor.
Gelelim Kedimizin Opsiyon ve Donanımlarına
Jaguar I-Pace birçok yenilikçi donanım ve özelliği bir arada barındırıyor. Bunlardan ilki, sürücüye daha fazla güven sağlamak üzere spor otomobillere özgü çevikliği en üst düzeye çıkaran Frenle Tork Yönlendirme sistemi. Bu sistem, otomobili etkileyen dönüş kuvvetine katkıda bulunmak üzere bütün tekerleklere özel olarak kontrollü bağımsız fren uyguluyor. Önemli özelliklerden ikincisi Aktif Havalı Süspansiyon. Bu özellik, otomobil ve yol arasındaki boşluk mesafesini azaltarak aerodinamik performansı ve menzili artırıyor. Jaguar I-PACE’in opsiyonal Aktif Havalı Süspansiyonu sayesinde 105 km’yi aşan hızlarda yolculuk yaparken otomobili yere alçaltıyor.
Bir diğer dikkat çekici özelliği ise Adaptive Dynamics . Otomobilin hareketlerini saniyede 500 kez ölçerek hassas dinamik özellikleri ve yumuşak, lüks bir sürüş imkanını mümkün kılan bu sistem; hızlanma, yönlendirme, gaz ve fren pedalı faaliyetini elektronik olarak sürekli analiz ve test ediyor.
Jaguar I-Pace elektrikli araç her türlü zeminde, her türlü hava şartında kullanılabilecek bir araba. Anlık güç ve tork tepkisi veren I-Pace’te elektrikli motorlar sürücünün isteklerine, yol yüzeyinin durumuna ve mevcut tutuşa göre farklı farklı uyum sağlayabiliyor.
Jaguar I-Pace menzili artırmak üzere hemen hemen tüm fren enerjisini geri kazanan bir Gelişmiş Fren Geri Kazanımı mekanizması kullanıyor. Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde sistem geri kazanımlı fren sayesinde Jaguar I-Pace’i konforlu bir şekilde yavaşlatırken üretilen enerjiyi de bataryanın menzilini artırmak üzere dönüştürüyor.
Halen İngiliz Jaguar I-Pace
Neredeyse 100 yıla yakın süredir aynı duygulara ve duyulara hitap eden otomobiller tasarlayan Jaguar, yeni jenerasyon elektrikli otomobilinde de bu özelliğinden vazgeçmiyor. Dış tasarımda özgünlük kadar teknolojiye de önem veren Jaguar, elektrik kullanımındaki verimliliği artırmak için aerodinamiği üzerinde mesai harcamış görünüyor. Belirgin ön tekerlek davlumbazlarından arka difüzöre kadar Jaguar I-Pace’in aerodinamik tasarımının her parçası otomobilin optimum menzil ve denge için havayı temiz bir şekilde yarmasına izin veriyor. Jaguar I-Pace’in ince, alışmadık LED farları sahip olduğu karakteristik “J” blade grafiğiyle yolda farklı bir görünüme sahip. Tavan bölümünde ise gövde renginde, siyah kontrast renkte veya panoramik cam tavan olarak opsiyonlar sunan I-Pace son derece dikkat çekici görünümüyle yine Jaguar ilgileri üzerine taşıyor.
İç tasarımda ileri teknoloji ürünü bir elektrikli SUV’dan bekleyeceğiniz üzere alışılmadık ama sade çizgiler hakim. Arabanın içinde, el yapımı özellikler kabinin lüks atmosferini pekiştiriyor. Zengin ve güçlü döşeme kaplamaları sizi sarmalıyor ve kontrast çift dikiş özel, sofistike bir görünüm vaadediyor. İç mekanda rahat bir görüş sağlayan, son derece net, beyaz renkli aydınlatmalar geceleri detayları öne çıkarıyor. Jaguar I-Pace’te hassas, sessiz bir sürüş için kabine dışarıdan gelen gürültüyü azaltmak üzere ön cam ve yan camlarda lamine cam kullanılıyor.
Jaguar, teknolojinin her alanındaki gelişmeleri bu elektrikli arabada kullanmak üzere yola çıktığını hemen her özellikle hissettiriyor. I-Pace’in iç mekanına dair dikkat çeken teknolojilerinden biri olarak sayabileceğimiz özellik sayesinde bindiğinizde araç içerisinin arzu ettiğiniz ısıda olmasını sağlamak için akıllı telefon uygulaması aracılığıyla uzaktan komut verebiliyorsunuz.
2018’de satışa sunulan I-Pace modeliyle elektrikli araba sektörüne damga vuran Jaguar 27 Mart 2018 tarihinde Google şirketi Waymo ile yaptığı anlaşma ile I-Pace’in otonom sürüşe sahip, sürücüsüz bir modelini üretmek için çalışmalara başladı. Jaguar I-PACE, Waymo’nun filosundaki birinci sınıf otomatik elektrikli otomobil olacaktır.
İlk sürücüsüz Waymo/I-PACE, 2018’de testlere başlayacak ve 2020’den itibaren Waymo’nun otonom araçlar filosundaki yerini alacak. Jaguar Waymo ortaklığının ilk iki yılda 20 bin kadar otomobil üretmesi planlanıyor. Bu iş birliğinden doğacak olan teknolojik gelişmeleri biz de sabırsızlıkla bekliyoruz.
Diğer haberlerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.
GIPHY App Key not set. Please check settings
Bir Yorum