in , ,

Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri Otomobili

Bu Yazımızda Yeni Bir Efsaneyi Ele Alıyoruz. Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri Otomobili…

Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri Otomobili

Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri otomobili

Elektrikli süper otomobil firması Rimac, bugüne kadar C_Two ismiyle bilinen konsept hiper otomobil modelinin seri üretim versiyonunu tanıttı! Rimac Nevera ismiyle karşımıza çıkan bu hiper otomobil, oldukça etkileyici tasarımının yanı sıra sıradışı teknik özellikleri bünyesinde barındırıyor. Hatta bu teknik özellikleriyle Rimac Nevera, an itibariyle “Rimac Nevera : Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri Otomobili” unvanını alıyor.

Hırvat bir firma olan Rimac, Nevera ismini de Hırvat kıyı şeridinde meydana gelen güçlü ve ani fırtınalara ithafen yeniden adlandırıldı. Bu aracın 1.941 beygir güç ve 2.360 Nm tork ürettiği göz önüne alınırsa da bir şimşekten esinlenerek isimlendirilmesi oldukça yerinde olmuş diyebiliriz. 4 adet elektrik motoru barındıran aracın ağırlık değeri de 2.150 kg olarak açıklanıyor.

Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri otomobili

Böylesine hızlı bir aracın fren sistemi de oldukça hayati önem taşıyor. Rimac, 390 mm’lik çapta karbon seramik fren diskleri kullanmış ve fren sistemini gerektiği kadar kuvvetli tutmuş. Aracın fren disklerinin ısınma seviyesini algılama özelliğinin bulunduğunu da belirtiliyor.

Güç paketi aynı zamanda otomobilin monokok şasisinin yapısal bir bölümünü oluşturuyor. Sertliği arttırılmış bu pil, aracın dengesinin dağılımını önden arkaya 48-52 olacağı şekilde yerleştirilmiş. Ayrıca Rimac’a göre Nevera’nın merkezi monokok yapısı, tüm otomotiv sektöründe kullanılan en büyük ve tek parça karbon fiber yapı

Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri Otomobili’nin Tasarımı

Genel tasarımı C_Two’dan tanıdık geliyor. Ancak difüzörler, hava girişleri ve gövde panellerinde yapılan ince hesaplanmış ayarlamaların, ilk prototiplere göre aerodinamik verimliliğini %34 artırdığı; ayrıca düşük hızlarda fren ve motor soğutmasının %30-35 oranlarında artırıldığı belirtilmiş. Alt gövde plakası, ön kaput, arka difüzör ve spoyler de dahil olmak üzere belirli gövde panelleri; hava akışına göre bağımsız hareket edebiliyor. Rimac Nevera sahip olduğu sürüş modları ile yere basma kuvvetini arttırabiliyor. Ayrıca düşük sürüklenme modu aerodinamik verimliliğini %17,5 arttırıyor. Yol ve pist koşulları gibi çeşitli ortamlara adapte olabilmek için saniyede 100 faklı hesaplama yaparak her şart ve koşulda dinamik kalabiliyor

Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri otomobili

Teknik Detaylar

Konseptin aracın güç aktarma organları büyük ölçüde üretime taşındı. Nevera’nın 4 bir yanında hala yüksek kuvvetli birer motor bulunuyor. Bu da ona toplam 1941 hp güç sağlıyor. Rimac’ın tahminlerine göre bu değer geleneksel bir otomobile göre 3 kat daha fazla güç barındırdığı anlamına geliyor. Rimac, Nevera’nın başlangıçta planladıklarından daha düşük sürelerde hızlanma kriter noktalarına ulaştığını söylüyor. 100 km/s hıza sadece 1,85 saniyede ulaşabilen ve çeyrek mili yalnızca 8,6 saniyede tamamlayabilen bir otomobil üretiklerini iddia ediyorlar. Bu değerler ile Rimac Nevera, şimdiye kadar üretilmiş en hızlı hızlanan seri üretim otomobil olacak. Ayrıca 258 km/s azami hızı onu kabaca W16 motora sahip (Bugatti Chiron) ile aynı seviyeye getiriyor..

Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri otomobili

Güç, 1,4 MW’a kadar güç ürettiği ve yaklaşık 550 km menzili sağladığı açıklanan, tamamen elektrikli olan bu süperotomobilin batarya paketi ise 120 kWh kapasitesinde belirlenmiş. Bu batarya sistemi, araca entegre bir şekilde tasarlanmış ve sıvı soğutma sistemi ile desteklenmiş. Bu batarya profilinin oldukça hızlı şarj olacağını düşünüyoruz Fakat Rimac henüz şarj süreleri ile ilgili açıklama yapmış değil.

Bu yüksek tork ve güç değerleriyle böyle bir otomobili kontrol etmenin yani direksiyon hakimiyetinin oldukça zor olacağını düşünebilirsiniz . Fakat Rimac, 4 tekere etki eden tork yönlendirme sistem ile fark yarattığını ve aracın oldukça iyi bir yol tutuş karakteri sergilediğini göz önüne çıkartıyor.

Hatta bu sistemin, sürücünün gereksinimine göre gücü ve torku ayarlamaya yardımcı olduğu belirtiliyor. Bu sayede sürücüler, kullanım amaçlarına göre kişisel ayarlar ve seçimler yapabiliyorlar. Yani araç istendiği zaman arkadan itiş, önden çekiş veya 4 tekerden çekiş karakterine büründürülebiliyor.

Rimac Nevera Dünyanın En Hızlı Hızlanma Değerine Sahip Seri otomobili

Diğer Özellikler

Nevera, yedi sürüş modundan bir tanesi olan “Sürücü Koçu” modunda optimum değerlere göre çalışan bir yapay zekadan yararlanıyor. Böylece yarış çizgileri ve araç kontrölü ile alakalı geri bildirimlerle performansına destek veriyor. Ayrıca, dünyada bir ilk olduğu dile getirilen sistem; co pilot gibi bir sürücü pistte gezinirken sesli ve görsel rehberlik sunmak için bir dizi sensör, kamera ve radar kullanıyor. Ancak Rimac, Nevera’nın pist odaklı bir otomobil olduğu kadar gündelik işlerde de başarılı olduğunu vurguluyor. İki koltuk arasındaki merkezi bölmeye sahip minimalist bir iç tasarım var. Çoğu işlevin kontrolü merkezdeki TFT ekran ile sağlanıyor. Ayrıca bir laptop ya da telefon üzerinden görüntü aktarım imkanı da tanıyor.

Yazıya Oy Verin

Yazan:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GIPHY App Key not set. Please check settings

model-xin-rakibi-jaguar-ı-pace

Model X’in Rakibi Jaguar I-Pace

yeni-transporter-2021

Yeni Transporter 2021